Pages

13 March 2012

TUTORIAL : cara memasukkan lagu dari YOUTUBE #1

hello peeps...
i'm back with tuto..haha..gatai ang no..

haisy...
tadi aku ada tukar lagu dekat blog aku..so, dengan tak semena mena aku rasa macam nak buat tuto jelah pasal ni..boleh ajar ajar sambil memudahkan aku..ye tak..
bagi yang ikut aku..sebelum ni aku ada letak lagu dari
Yuna _ Terukir Di Bintang...
now aku dah muak..kena lah tukar kan..
jadi, aku letak pulak lagu ni..
IU _ Good Day..

aku tak suka semakkan blog aku.. sebab tu lah aku tak letak lagu dari Gratisan Muzik atau apa apa jelah..
lagu yang aku letak dari youtube ni memang simple..no video no segalanya...hanya boley 
PLAY & PAUSE ja...


ampa perasan ni? ha..yang ni lah yang aku nak ajar ampa..
dah ready?okay...let's start our class ya anak anak..

  1. masuk youtube
  2. pilih lagu yang ampa suka
  3. contoh macam aku buat :
    aku pilih lagu dari Fat cat _ is being pretty everything
  4. then ampa klik share dekat bawah vid tu
  5. tekan pulak embed
  6. pilih use old embed code SAHAJA!!
    contoh macam ni :
     7. copy code dekat box bawah option tu..
         contoh macam ni :
<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/6Kvq_DCzSBI?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/6Kvq_DCzSBI?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
     8.pastekan di note pad atau word pad yang ada dekat computer ampa..
     9. macam ketika mana ampa memasak, biarkan dulu code di atas   di tepi..buat yang ni pulak

  1. pilih design 
  2. pilih lagi add a gadget
  3. pilih pulak HTML/JAVASCRIPT
  4. copy code ni :
    <div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" /> <param name="allowFullScreen" value="true" /> <embed  src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed></div><br /><br /><br /><br />
  5. paste dekat HTML/JAVASCRIPT tu tadi.
  6. yang warna merah tu, ampa gantikan dengan code yang ampa paste di notepad tadi..
    p/s : copy macam aku bold merah dekat code pertama tadi k?
  7. yang warna hijau, gantikan dengan code warna ampa suka..
    boleh pilih di SINI!!
done..happy bersuka ria dengan lagu pilihan ampa okay?
bubye..

p/s : boleh ambil terus code di atas kalau ampa suka lagi ni.. xp

Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

2 comments:

Vee Lea said...

Kalau buat ada buat tutorial, jgn disable right click because majority tutorial menggunakan code. Sekian.

Hasrul Sims said...

Thanks, sangat berguna. hehehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...