Pages

29 February 2012

CINTA KURA KURA 2012

haisy...tengah kumpul idea nak tulis tiba tiba tertengok 'the making of....cinta kura kura' pulak...
errr....kita layan dulu k??aku memang cam ni...tak buley nak simpan esok esok aku punya excited...memang nak jugak cita on time...kalau tunggu tunggu takut excited tu dah hilang...basi pulak...ha....kan dah rugi...


         TAJUK FILEM :    cinta kura kura
                PELAKON :  *   tiz zaqyah[cik heroin]... 
                                     *   aeril zafril[incik hero]...
                                                 *   zizan raja lawak[si jura kura]...
       *   etc
TERBITAN : KRU studios


comeyl siot prop and pakaian dorang ni terutamanya cik tiz...whooooaaaaaa...gerremmm aku tengok....theme dorang untuk filem ni ijau, merah and kuning..kan comeyl..tapi aku macam pernah tengok baju theme ala ala ni..


hah...sama tak dengan filem my girl??papapun...apa nak kisah...theme je pown...besalah...
meyh cuci mata dulu meyh...





yang paling comeyl bagi aku tu tu tu...helmet cik tiz...comeyl kan??tak nampak ekk??jap jap...
yang ni??kalau tak nampak jugak memang laa ampa buta perut...hahaha..


okay...done cuci mata...mac ni ampa jangan lupa pulak gi panggung...layan cik and incik comeyl di atas...ehemmm...esoklah mac itu...aduhai...cepatnya masa berlalu...

p/s : selamat masuk bulan baru...ehem ehem...bulan hari lahir aku...yeeehaaaa....muaxxx..adiosssss

Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

26 February 2012

tahniah buat yusri dan lisa..!!

entry pendek malam ni........

apa itu cinta?

kata yusri : dia buat you tak tidur malam...pada masa sama dia jugak buat tidur you lena..

kata lisa :cinta adalah apabila kita boleh terima dia seadanya..cinta kadang kadang buat kita tak terkata...


whacks...sukanya tengok kesimplelan lisa dan yusri..semoga kalian dapat kekalkan jodoh sehingga ke dunia sana...
pendapat : tahniah kepada kalian...lagi lima belas minit nak tunggu 'EKSKLUSIF WALIMATUL URUS YUSRI & LISA - bahagian 1' di ASTRO RIA jam 10 malam waktu malaysia...jom ramai ramai kita tengok..

Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

17 February 2012

NOSTALGIA DAJAH ENAM - part 2

nostalgia dajah enam part 1



tak nak cakap banyak...just nak sambung entry lepas pasal budak pemalas sorang ni..kalau ampa belum baca, boleh ke link yang ada di atas warna oren tu k? aku ni memang tak suka menyusahkan orang..takut ampa marah kena scroll and click banyak kali, tunggu lagu aku loading lagi..so aku siapkan siap siap kepada ampa yang pemalas rajin jengah blog aku.

akeyh...selepas mendengar kata kata yang keluar dari bibir Cikgu Rosnani tadi, peluh mula menitik di dahi beliau.. rakan rakan dipandang..

 alamak...cik beliau bajet comelll

semua orang tengah ready nak belajar subjek bahasa melayu waktu tu... 
ya...
diakui memang cik beliau ni dah completekan homework bm tu..dan sememangnya bm ni celah gigi beliau ja...bukan nak gebang...mana pernah beliau tak score subjek tu...bab bab bahasa memang beliau A..termasuk la bahasa inggeris..
matematik pun apa kurangnya..tinggal lagi cik beliau ni pemalas ja...nak pikir sikit pun berkira..tahun tu UPSR beb..entah kenapa beliau masih tak buley nak buang sifat pemalas tu..
bebudak laen kemain ready...dengan buku tak lekang di tangan.. sikit sikit bangun tanya cikgu.. tuisyen dari petang sampai ke malam...celah mana bebudak ni buat homework pun aku tak tau..

back to our case...selepas berleter sepatah dua,macam biasa Cikgu Rosnani suruh bebudak hantar homework yang dia bagi semalam iaitu karangan..

cik beliau lantas berfikir..'hm...kalau cikgu mintak buku, satgi mesti dia nak check..okay...masa dia tengah check,[check karangan lama okay]..aku pinjam la buku sapa sapa nak buat math...'hehe...haty beliau ketawa girang...

dengan muka bahagia, beliau bersiul siul sambil membuka beg sekolah [part bersiul tu tipu okay] dan   mencapai buku karangan A. lalu dengan lajunya beliau mara ke hadapan kelas seraya  menghulurkan buku tersebut kepada si cikgu.

cikgu : siap dah? matematik buat dak gi?
sambil melihat cik beliau atas bawah.. cik beliau hanya tunduk memandang lantai.


'cikgu ni memang dah aim aku tak buat math ka?harem sungguh..cam bau bau ja..mentang mentang aku selalu tak buat kerja math..dah la usha aku semacam ja..jeling lagi..'

cikgu : ha...pi duduk tempat ang balik..okay kelas...kemarin saya ada bagi latihan matematik kan? sapa yang siap mai hantaq seksiap.. satgi tak payah kalhot dah..kita buleh buat latihan laen pulak waktu math satg..

seraya mendengar arahan yang dikeluarkan, bebudak berpusu pusu mara ke hadapan kelas dan meletakkan buku memasing atas meja cikgu..yang tinggal hanya cik beliau dan sorang member kamcing tak buat keja math ja...iaitu hidayat..ha...ampa da terhidu bau ikan dak?[smell something fishy]..haha...nama bebudak dua ekor orang ni memang almost sama..bab tu perangai sama...
pemalas ya rabbi!

cikgu lagi : okay...sapa yang saya tak sebut nama jangan duduk nah?

'ha elah...buat buat nak panggil nama pulak...memang sengaja nak bagi semua tengok kami letteuw..aku paham sangat dah pangai cikgu ni..ni yang malas nak mai sekolah ni..'

asyik asyik cikgu :siti nurhaliza...rosnah mat aris...eman manan...ady putra...syahrizal jazle...ambi pure...eh...amber chia...arnold susah-nak-eja...bla bla bla...ha...pasaipa muka ampa dua lagi yang kena berdiri?
[sambil merenung dan mengukir senyum senget a.k.a sinis]


'cis...buat buat tanya..panas sungguh...'

cikgu asyik asyik : mai depan sini ampa dua..bawak buku tu sekali.ha...ampa pi buat kat situ!

selepas membelek belek buku beliau dan dayat...si cikgu mempersilakan mereka berdua bersila di hadapan kelas..betul betul bawah papan hitam..sampailah tamat waktu bm dan math tadi...

 siksa benar rasanya menahan malu dan lenguh sambil diperhatikan rakan rakan.. nak tak nak buat jela...sapa suruh kau malas sangat...ni lah ubatnya...

cenggini la jugak denda yang selalu diterima mereka...kalu tak bawah papan hitam,mesti kaki lima kelas..
dendaan tersebut berlanjutan sehingga beliau ni habis belajar...ish ish..tu la...malas sangat...

akayh....akhirnya....entry pasal budak malas a.k.a aku ni dah habis aku buat...
bebudak yang baca entry ni silalah ambik ikhtibar...

zaaassssssssssssssssssss...............





Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

14 February 2012

bila dah tua....

mood : nak buat entry kenangan Valentine tapi demam..

status : tak sihat...sakit badan...muntah muntah...kepala pusing...

biasalah...gejala ibu mengandung memang macam tu...hehe... ups...stekmenk apa ni???

kenapa perlu ada penipuan di sini??
  
ada banyak benda aku nak kongsi dengan ampa ampa...tapi kesihatan yang merosot sejak menginjak usia 60-an telah sedikit sebanyak membataskan pergerakan jejariku...balik kerja tadi, aku terdengar mak cakap cakap dengan abah..itu aku tak nak menyampuk...tapi tiba tiba aku dengar mak aku cakap macam ni.

mak : abah ang nak pi pasar malam.

abah : ang nak pi dak??

aku : tak mau lah...sakit kepala.. tapi abah beli soto kat cik satu na??
[mungkin kalau pekena sup panas, aku akan lega sikit..so aku ingin buka mulut memberitahu abah lokasi mak cik soto tu sebelum tiba tiba]

abah : tak pi aeh...aku ingat ang nak pi..

alooo...baru ja nak best best pekena soto ka bakso ka...memang aku buley pi beli senirik balik kerja tadi..tapi kepala ni berat dan padat semacam ja...takut terpengsan kat pasar malam tu ha...haha...over...sekalipun ang tak pernah pengsan nok...ape celop pikir macam tu...
 
lepas meletakkan handbag dan helmet di bukan tempat yang sepatutnya...aku bergegas mendapatkan bantal lalu berbaring di hadapan tv...memang menjadi kebiasaan apabila tiba dirumah, benda pertama aku buat adalah memetik suis kipas dan tv.. selepas seketika, barula aku terpengsan(tidur)

bangun tidur, keadaan aku bertambah worst...air mata aku seka...perlu tidur yang cukup untuk mengahadapi hari esok..

dah la...dah tau sakit, jangan la digagahkan jugak ngadap benda lagha ni...better get some rest...

k ampa...babai...see ya...tak mampu nak taip banyak banyak...



Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

13 February 2012

aku dan budak budak ....

mood : baru balik rumah...
pekena nasik kenurik sikit tadi... tak la makan banyak sangat pun... sesuap dua cuma..

kata abah : dia tak lalu... orang lain ja asek kawen... dia tak jugak..
abah!!!stekmenk apa ni??
tapi serius la... buat masa sekarang...aku asek 'ter' fergi kenurik orang yang lagi muda dari aku kawen...
kenapa????kenapa???
kepala otak aku kenapa... dah sampai jodoh mereka...apa nak buat... haha

seronok ke kawen?


kawen untuk apa? 

mengisi masa lapang? 

mengelakkan pertanyaan orang tua tua : "ang tak dapat sambung belajar ka?"

serius aku malu ada orang tanya aku macam tu..mana taknya, dari dulu lagi mak bapak aku hantar aku ke sekolah. untuk apa? belajar dan seterusnya mendapat pekerjaan yang setimpal.. tapi aku?
dah macam macam aku cuba.. tapi bayangan malang sentiasa menyamarkan pandangan mereka untuk melihat terus ke dalam anak mata aku. mentafsir niat di sebalik bahasa tubuhku. susah benar aku nak menerobos masuk ke dalam komuniti mereka di luar sana...

kekadang ada aku terpikir...apa dosa laluku? kenapa sebegini besar dugaan yang Dia turunkan untukku? tidakkah setiap dugaan ada hikmah di sebaliknya? yang lebih indah lebih manis? aku tak kuat Ya Tuhan.. tunjukkanlah hambamu yang hina ini jalan menuju kejayaan...

ok...masa untuk berombak rindu dah selesai.... lets kita happy2 k?? hurmmmmmmm...

**************************************************
tadi aku ada bukak fb...tengok da kawan kawan yang mengomen di link aku semalam...so aku jenguk belek belek...


 eh...tiba tiba aku terasa nak tulis pasal ampa... tapi next next entry la no? sekarang tak buley lagi..kenangan kenangan kita bersama belum menjengah ke kotak pemikiran aku.. nanti ada yang ter miss... rugi beb...

p/s : kawan kelas f.6 dulu memang gelar aku maksu. hal ini kerana aku satu kelas dengan anak buah aku ini.

***************************************************************
hari ni aku nak bercakap pasal budak budak tecik. eh, kecik. tershashul pulak. maklumlah, budak budak.haha..

aku memang suka budak budak... dari yang baru keluar perut sampai....eh, sampai umur berapa ah??aku pun tak tau...janji budak budak..
budak budak ni ada banyak perangai..ha...ni yang kadang kadang aku naik hantu dengan budak budak.. ada setengah yang baik kemain..diam ja...ajak jalan dia ikut...ajak makan dia ikut..suruh tunggu dia tunggu..

contohnya anak sepupu aku..


dia seorang budak lelaki yang sangat baik dan pendiam..aku cakap jom kita makan ayam goreng nak??yummy yummy.. dia dengan sangat sopannya mengukir senyuman seindah ibunya kepadaku seraya duduk bersimpuh..ha..baik tak baik tak...punya la baik sampai aku nak gi amik air semayang pun dia tunggu depan pintu bilik air...aku cakap aku nak semayang, dia tunggu depan pintu bilik pulak...
aduyai...sangat sangat la bagussss...cam ada bodyguard pulak.

ini pulak anak anak buah aku..dorang ni kalau buley bercakap, memang A...pot pet pot pet...sampai aku sunyi lah bila dorang balik rumah memasing..huuu....acu mich u both..

NUR AYA SOFEA
 2 ke 3 tahun

 aya ni cerdik budaknya.. sekarang uminya dah pun hantar dia ke sekolah.. baru tadi dia call aku.

aya : helo..acu...wadpa?
aku : cu baru balik kenurik..aya wadpa?
aya : kat umah
aku : aya dah masuk sekolah erk?
aya : pia cuti.

fine...mungkin dia ingat aku tanya hari ni dia sekolah ke tak.. apa apa pun..levya!!


NUR ADRIANNA HURAIYAH
 2 ke 3 tahun

malam tu aku tidur lewat... entah apa yang aku buat entah..pintu bilik kubiar terbuka..adik tengah menonton vcd boboiboy..waktu tu dalam 2 pagi seingat aku..tiba tiba dia masuk bilik.. turut meniarap sepertiku..tapi kelihatan sedikit kegelisahan di wajahnya..aku memerhati. sekejap sekejap dia tutup pintu bilik...sekejap sekejap dia buka..hampir beberapa ketika, dia menghampiriku lagi..tangan aku di tarik..aku lantas bangun membuntuti adik..dia merapati pintu yang sedikit tertutup.

adik : acu...bukak sat..
aku lantas bukak pintu..

adik : acu...[sambil hentak hentak kaki] bukak sat kat adik.
aku garu kepala..nak bukak mende lagi..wajah kesiannya aku tenung..then aku bawak dia ke luar bilik..setibanya di depan tv, dia pegang remote tv..

adik : acu bukak sat kat adik..adik nak tengok momoimoy...
hahahahaha...nak tengok tv rupanya...cita dah habis...nak suruh aku replay...menjelang tiga pagi baru dia tidur...itupun setelah berperang dengan mamanya.
keesokan harinya, aku bangun seperti biasa...tapi adik luar biasa..dia dah masuk bilik aku ..meniarap di sebelah aku yang masih mamai...cuba bermanja...selepas siap mandi,aku sisir rambut..perlakuan adik aku tenung melalui cermin..korang tau apa dia buat??

dia bukak laptop,pasang wire mouse n broadband sekali..sambil menanti, dia meniarap depan laptop sambil goyang goyang kaki ke atas..tunggu youtube loading cita momoimoy dia letteuw..
budak budak sekarang....zaman it...
macam tu jugak dengan budak setahun jagung ni.

NUR SAFIYYA
1 tahun [memang setahun jagung]


korang tengok...handset buat mende makan je...salute budak budak zaman sekarang...

nak lagi tak???hmmmm...mungkin yang ini pulak...

DAMYA ALISYA
anak sepupu - belum lagi setahun


budak ni kojenyew ngisap jari je...haha...sekali dengan tangan dia sumbat..suka senyum memanjang...petang petang selalunya aku balik rumah dulu sebelum mama damya ni balik..so, sampai ja rumah, aku terkam budak ni...rumah sebelah sebelah ja...tak da hallah kalau aku nak ngulang amek budak ni pun.. dia pun macam dah paham..pukul enam ja dah macam tau tau aku dah balik.
[sorry ayu...aku ni macam mak angkat dia...gagaga]
kalau hari tu hari rabu, aku angkut budak ni masuk rumah...ngajar dia cara menonton tv yang betul...
camni damya, mula mula, kita bukak tv,landing sesaat dua,tekan no 391, duduk tegak balik,bukak mata luas luas...
wey!!!GAG CONCERT kot...tapi korea punya..aku memang petang rabu tak buley ada aktiviti lain..kalau kena OT hari tu,maka muka aku akan kelihatan macam llama...perut aku tak habis habis pot pet maki hamun..haty memang tak senang punyalah.. so, damya...dah paham??ingat tak acu ajaq hang menari lagu roly poly hari tu??ha...balik tunjuk dekat mama..

budak last yang akan interprem dekat blog aku pulak ialah

CALLY CHAN
4 ke 5 tahun [anak majikan]



video
ni hari pertama kami main berdua...budak ni tau cakap omputih dengan cina ja...yang melayu dari dulu sampai sekarang,aku penah dengar dia sebut KAKAK..the only word yang dia tau...ha..and MAK SHIK[mak cik]...tapi best gila kot sembang dengan dia..
dia nak naik atas riba aku.. so aku pun bersusah payah la ngangkat budak debab ni..

aku : you are so heavy ah?
cally : yes..mummy always said im heavy too..
aku : cally, kakak sleepy la..
cally : kakak, dont worry..i can still see the sun there [sambil tunjuk langit]..you dont afraid k?
hahaha...aku ke ko yang takut gelap??
hari kedua mummy dia bawak dia datang opis lagi...kali ni dia senirik datang menempek nak aku rakam dia nyanyi lettuew...nah amek...qetis and lagu yang sama...hari and baju yang berbeza....
alamak...tak buley upload..
tak ada rejeki jugak budak ni nak buat concert amal...


okaylah anda semua di luar sana...aku ingin tidur...harus diingatkan...jam dekat setiap entry aku tak betul...so kalau waktu waktu tengah malam macam ni...jam dia baru sepuluh pagi kot..hehe...

Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

11 February 2012

hakim dan tiga tawanan

petang yang damai...suasana sepi mencengkam sanubari setiap jiwa yang berada di dalam mahkamah sementara menunggu perbicaan tiga lelaki yang ditangkap atas kesalahan cuba meletupkan stesen jana kuasa elektrik.
tiga lelaki yang dimaksudkan ialah 

** seorang ahli falsafah
** seorang pakar matematik
** seorang pelawak

maka, setelah tiba masa perbicaraan, sang hakim memulakan pertanyaan...

incik hakim : kamu boleh menyoal saya dengan satu soalan. kalau saya dapat menjawabnya, kamu akan ditangkap dan dipenjarakan.tetapi, jika saya tidak dapat menjawab, kamu akan dibebaskan.

ahli falsafah : saya mahu yang arif membawa sebuah buku falsafah yang lengkap dari Socrates. jika yang arif rela membawanya, saya rela dihukum!

lalu hakim mengarahkan pekerjanya mencari buku yang diperkatakan lalu memberikan kepada ahli falsafah untuk disahkan..

ahli falsafah : ya, inilah bukunya yang arif!

lalu ahli falsafah tersebut dijatuhkan hukuman penjara tanpa banyak soal lagi.. kini, giliran pakar matematik pula mengajukan soalan.

pakar matematik : cuba jawab 1253x254(5454x25451) dalam masa lima saat.

sambil menekan mesin kira kira, hakim memberikan jawapannya dan ternyata tepat. lalu, pakar metematik pun dipenjarakan. giliran terakhir pula ialah pelawak.

pelawak : berikan saya sebuah kerusi yang mempunyai tujuh lubang ditempat duduknya.

apabila kerusi disediakan, pelawak itu segera duduk dan tiba tiba melepaskan kentut dengan kuat dan penuh perasaan.


pelawak : yang arif, dari lubang mana kentut saya tadi keluar?

selepas membelek dan menghidu serba sedikit, sang hakim meng-usha lubang yang berada tepat di bawah punggung si pelawak tadi.

incik hakim : kentut kamu keluar dari lubang yang ketiga dari sebelah kanan ini!

pelawak : salah!

semua hadirin yang berada di dalam mahkamah berasa hairan dan terus menumpukan perhatian.

pelawak : kentut saya keluar dari lubang juboq!

sang hakim sambil tertawa kemudian menjatuhkan perintah agar pelawak tadi dibebaskan...


p/s : kepada para hakim, adik bradek hakim,bakal hakim...sorry...ini hanyalah lawak jenaka...tiada niat sebaliknya...










Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

#DontGoBreakingMyHeart & Celestial Movies wants to send u to HK and give u Samsung Galaxy Tabs!

#DontGoBreakingMyHeart & Celestial Movies wants to send u to HK and give u Samsung Galaxy Tabs!
Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

09 February 2012

PERISTIWA ENAM JUNE 2011-part 1

ASSALAMUALAIKUM


peristiwa ni paling aku tak buleh nak lupa. apa kejadahnya sampai tak buleh nak lupa? ha..yang tu yang aku nak cerita sangat ni...

peristiwa hitam yang tak berapa nak hitam sangat ni, kelabu mungkin, telah berlaku pada tanggal enam june 2011.aku waktu tu bekerja sebagai operator kilang ja. apa nak buat...segala jenis pekerjaan sekarang memerlukan pengalaman dulu. so, aku tanpa membuang masa, jam dan minit terus mencari apa jua pekerjaan yang mampu memberiku pengalaman sekaligus duet belanja...hehe...
hellloooo
jangan pandang rendah pada kami kami minah kilang ni...aku hasil kerja kilang ni buleh beli henset sebijik tau... canggih lagi...canggihkah????? urmmmm...mungkin,..

aku pergi menunaikan kewajipanku seharian sebagai minah kilang menaiki kereta bersama dengan kak aku.. waktu tu dia pun sey jugak macam aku la ni..tiga tahun habis belajar, satu haram keja yang suit dengan ijazah dia langsung tak dapat..tapi kira ok la kan...dia dan jugak dapat ijazah...aku ni...
baru stpm..langsung tak dapat sambung ngaji...nak kata bodo sangat, ada la jugak aku atoq hurop A dalam sijil aku.. apa nak buat...bak kata kak dekat opis aku la ni[bukan minah kilang lagi dah na...]

aku : kak, kami tak tahu la pasai apa kami tak dapat dapat masuk U? sey sangat ka tak tau..orang lain yang setengah tu result cam pa gi buleh ja masuk...siap habis ngaji dah pun..nak kena mandi tujuh bunga ni...tak pun tujuh pasu terus...sey tahap apa dah ni..


kak : haisy...orang kalau dapat 10 A pun, kalau Tuhan tak izin, tak dapat jugak.
[fine... aku tersengih macam kerang busuk.]

p/s : kak aku now dah dapat jadi lecturer.. canggih la ang...
 ***********************************************

ok, dah buleh kembali ke pangkal jalan...

sebenar benarnya, peristiwa ni berlaku kepada......

MANGSA : INCIK JIWA & rakan beliau
LOKASI : KAMPUNG BERHAMPIRAN KAMPUNG BELIAU
MASA : LEWAT PETANG [anggaran tujuh petang]
KENDERAAN : MOTOSIKAL

aku dengan kak aku baru ja otw balik kerja. time tu kami tengah menyusuri jalan kampung kami dah. time balik, macam besa kak aku drive sebab aku drive masa nak pi.   ha tudia...pi kerja kilang gaji sejemput naik kereta cekkk oooiiii.... sapa ngorat aku waktu tu saheh kena sound dengan kami punya penyelia[kak apatah nama dia tak tau..] sory...penyakit lupa aku sangat bermaharajalela sekarang..kata dia ampa kalau tak da 10k,jangan nak berangan nak mintak nomot tepon dia..
apakah aku kaki kikis?haha...wad eva...yang penting bukan aku yang sound.. bercakap dengan depa apatah lagi...sangat sangatlah tidak.
menyimpang lagi....bila nak buleh cerita tak tau cik nabyla oooiiiii......

ok ok....kembali ke jalan yang lurus...

petang yang menghampiri senja itu,incik jiwa juga sama sepertiku...otw balik kerja..tak macam selalu,kawan incik jiwa bereya eya nak bawak moto. dahla loklaq!!nak tau pasepa loklaq? bukan dia p londeh seluaq tengah jalan....bukan...nak dijadikan cerita, gaji mereka bulan tu keluar lewat...kalau ampa detail, memang ampa perasaan...gaji mereka lewat betul betul punya lewat...mau taknya, dah enam haribulan tak dapat gaji gi..hangin satu badan la...member incik jiwa memang hangin satu badan hari tu.. dari alor setar dia bawak moto cam cilaka..almost kna langgar dengan keta...
[jadi papa at incik jiwa, aku terajang ang dulu]
 sampai dah nak masuk dalam kampung pun, lam perut dia dok maki hamun tak habis habis lagi..incik jiwa yang membonceng pulak sikit punya buleh qalet [mengantok seharian bekerja di bawah terik matahari]...setibanya di satu simpang tiga,ada minah yang lagi cilaka dari member incik jiwa ni bawak moto terus keluar dari simpang.

ketepek....terbongkang la mereka berempat di atas bahu jalan.

neno neno neno
ada orang kampung yang kenal incik jiwa n member dia lalu situ.. maka mereka bergegas kerumah incik jiwa mengkhabarkan bahawasanya incik jiwa xcident..waktu tu member incik jiwa ramai ramai tengah men takraw depan rumah incik jiwa.

BERSAMBUNG JE LA....NGANTOKKKK!!! ;P

Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

08 February 2012

konon rilex...tapi sentap jugak...

ASSALAMUALAIKUM..

cita ni sejak beberapa hari lepas tapi telah diheret diseret sampai hari ni..
tak ada apa pun ekceli. cuma mengenangkan incik jiwa yang dah sampai ke tempat tinggal barunya petang tadi.
seterusnya meninggalkan aku jauh dari pandangan. bukan niat nak emo atau bersedih berduka. cuma nak kongsi satu perasaan suram dan pudar sejak enjin motonya semakin menjarak meninggalkan seribu satu kenangan bersama.



*******************************************************************


aku pagi pagi macam biasa. steady ja..masuk keja pukul semilan. pukul lapan  masih xda perasaan nak bangun bersiap siap.hanya memandang kosong skrin telefon yang tidak menunjukkan sebarang pesanan atau panggilan masuk. kalaupun jam berbunyik pukul enam, aku dengan sepantas kilat menekan perkataan 'STOP' yang tertera di skrin. macam selalu, bangun tunaikan yang wajib kendian tungging balik atas katil.

pagi ni, terasa sejuk sampai ke tulang.
[dah pagi pagi hari lain tidoq mampoeh, mana nak perasan sejuk ka tak  ... ;'].
jam lapan, incik jiwa call. pagi ni dia akan bertolak balik ke selangor..
aku ok ja... seyes aku sangat ok. tak keberatan melepaskan incik jiwa pergi demi masa depan..
tapi....


incik jiwa sangat tak ok.. katanya dia tak rasa hepy nak balik sana..
lebih senang dengan kehidupan di kampung...
ya, punya mak abah yang sporting habis...layan kau merapu sampai ke malam. memang la best. punya sahabat handai yang sentiasa mengerti saat kesusahan.tak jemu jemu bertandang ke rumah semata mata nak sembang kosong ja...
dan part paling penting mestilah ehem ehem...ni yang malas nak taip ni..ampa paham paham la no..haha...
aku pun dengan penuh sifat kewanitaan lantas cuba memujuk..tak mau la satgi tiba tiba incik jiwa berhasrat berhenti kerja gara gara nak stay at kampung..please...jenuh la aku nak tunggu dia simpan duet pulak nanti.haha.. 

incik jiwa : asa tak best la nak balik..lebih senang dengan kehidupan di kampung.

aku : jangan la macam tu.. maybe sebab kat sana rasa sengsorang.. cepat cepat simpan duet k? nanti ty teman jiwa at sana... tak da la sunyi..haha

incik jiwa : huu...sedih la...

aku : haha...jiwa ni...macam budak budak nak balik asrama pulak. hari tu nak balik bukan main lagi. pagi pagi sanggup tak makan dulu... terus balik sini. hari ni gena lak?

incik jiwa : tu la...baju pun tak pack lagi ni..

aku : haisy...jangan buat macam tu... satgi tengari panas. ha..pi siap pi..

dan dengan itu, incik jiwa mengambil keputusan untuk mandi sementara aku bersiap siap ke tempat keja. hampir beberapa ketika lamanya,,
aku dah pun siap brekpes, sambung kerja terbengkalai at opis barulah ada mesej masok..
incik jiwa dah memulakan perjalanannya sekitar semilan lebih..
sayang....sayang....kan dah kena panas...

sambil sambil aku buat kerja manakala incik jiwa menunggang moto, kami masih bermesej mesej..tiba tiba aku tersentap sendiri.. air mata bergenang di bibir mata.. andai tidak dikenangkan aku waktu tu dalam opis, dah lama aku meraung.


'ah...jiwa makin jauh...kenapa baru sekarang aku nak sentap ni..'
hati bodohku berbicara.
 see....sampai sekarang aku masih dibebani perasaan yang sukar ditafsir...

hati ini bukan milikku lagi...   seribu tahun pun takkan kembali..    kau kamu...sayang jangan kau persoalkan siapa di hatiku...  terukir di bintang ...   tak mungkin hilang cintaku padamu.... -yuna_terukir di bintang

p/s : aku hanya meluahkan isi jantung limpa aku di tempat yang sememangya betul a.k.a blog aku..andai yang meluat, tak da apa yang dapat aku lontarkan melainkan penerajang sedas dua...hehe...yang tu aku lawak ja..

Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

04 February 2012

NOSTALGIA DAJAH ENAM -part 1

Hyep...
Salam to allz...

Hmmm...malam malam cenggini tiba tiba rasa something pulak...
Air mata dah pun bergenang...
Mengenang kembali nostalgia di sekolah dulu membuat aku tak rasa nak back to school...
ya...
ampa suma tak salah...
memang aku tak ingin kembali ke situ...
masa itu...
dan tika itu...
pelik bukan??ramai belia di luar sana begitu ingin kembali ke sekolah semula
kononnya nak tebus kembali apa yang mereka tersalah buat dulu...
pigidahhh mabuk...
aku tak rasa macam tu...
entah entah niat ampa tu nak pekena cikgu ampa cukup cukup...
yang bilamana depa pernah marah atau denda ampa teruk teruk then ampa waktu tu nak lap hingus senirik pun terkial kial...
apatah lagi nak melawan atau membalas...
ye tak???
elehh...bukan aku tak tau perangai budak budak sekolah ni...
masa kena marah atau denda...bukan maen ampa menikus..tunduk rapat...bukak mulut lagi laaa...
sepatah cikgu tanya, ampa tak berani keluar suara lagi...
sekali lagi beliau ulang tanya,ampa dok susun ayat lagi...
sekali lagi jaaa.....
ampa tau la no...ampa besa kena...
aku pun tak ketinggalan la kena denda...
hellooo...
ingat budak perempuan semua rajin sangat ka??
kalau ampa tak setuju, meh aku cerita kat ampa..
betapa malasnya seorang budak dajah lima ke enam ni punya perangai..
ha tudia...
ampa tak tau...
beliau ni kalau dalam filem, sah sah dah jadi heroin...
niat aku bukan nak aibkan beliau..
sekadar nak jadikan pedoman dekat ampa supaya tak jadi macam  beliau ni ha..
especially anak anak buah aku yang la ni dok melangut baca entry ni...
 kak r... achik...
acu tau ampa dok melawat acu kat sini...
haha...acu tau ampa rajin...kan??
yola teuwww...

****************************
dah dah dah....
back to the real story...cita dia macam ni...
ha... ampa jangan dok kutuk  beliau  ka kata pa ka kat  beliau  tau??
aku tulis pasal beliau ni pun sebab beliau sekarang aku tengok beliau cam kesian jaa...
maybe pikir banyak sangat pasal masa depan beliau yang jauh mana hala lagi nuh...
baru Tuhan uji sikit dah down macam mati laky dah..
sabar la sikit...
Aku pernah dengar quote ni :
"Allah sentiasa mendengar doa kita... 
Dia tidak pernah say 
NO 
pada doa kita...melainkan
                            YES YES YES 
but 
NOT NOW..."
hmmmm...cita beliau ni tak ada la menarik mana melainkan memeluatkan banyak pihak terutama cikgu b.melayu ka matematik kalau tak silap aku lah...
kalau silap,silap lah...nak buat macam mana...otak aku bukan clear sangat sejak sejak umur meningkat ni...

BELIAU merupakan seorang pelajar perempuan dajah lima ke enam di sekolah sultan ahmad tajuddin,jitra sekitar tahun 2003
(kiraan tahun berdasarkan umur semasa beliau tolak umur dajah enam beliau, kendian amek tahun semasa aku tengah taip ni tolak baki umur beliau tadi...betapa teruknya aku membuat perkiraan semata mata nak dapatkan tahun semasa beliau dajah enam je pun)

rutin harian persekolahan beliau amatlah dasyat...
jam tujuh pagi, beliau belum menunjukkan riak riak seorang pelajar yang nak ke sekolah...bilamana beliau dikejutkan, ada la dalam beberapa minit jugak la beliau ambik masa untuk menggeliat bagai sebelum beliau capai tuala masam koyak koyak yang andaikata ampa lambong masuk sungai,habis ikan ikan mati tak dapat oksigen..
dalam bilik mandi pulak satu hal lagi minah ni...nak gosok gigi pun buat perhitungan dulu..
nak gosok ka tak mau..
nak ka tak mau..
nak ka...

tiba tiba..
"hoi! mandi ka dak ni??tak dengaq bunyi aiq pun??oqang laen semua dah siap...yang dia dok tidoq dalam tu lagi!" ha...itu la suara puan mak beliau...
"sat sat....!" jerit beliau dari dalam sambil laju laju simbah air ke badan, sabun sikit sikit ambik bau ja and terus keluar tanpa menyedari gigi lupa digosok..
jam sudah menunjukkan pukul tujuh suku lebih walhal beliau masih terkedek kedek bagai itik pulang petang menuju ke kamar beliau...suis kipas dan seterika beliau petik lantas mula menyikat rambut kusut beliau kendian sapu bedak sikit..kendian lagi baru la beliau ambil baju sekolah beliau yang ala ala orang utara kata macam lembu pepak(kunyah)..
sambil tangan menggosok baju,otak beliau pantas teringatkan kerja rumah yang beliau belum siapkan...dengan lajunya jadual harian dibelek.
"Adeh,lupa buat la pulak! tak pa tak pa...satgi aku pa 'tengok' sapa yang dah buat..dan lagi ni..masa cikgu ni lepas rehat..
buku buku laen dimasukkan ke dalam beg sekolah comot sebelum beliau kembali menyeterika baju dan bersiap..bekal air milo sudah pun disiapkan puan mak di atas meja beserta wang belanja harian beliau.kedengaran suara teman teman beliau riuh rendah memanggil manggil kerana jam sudah pun melewati tujuh setengah..setelah menyalami puan mak,beliau pantas menggalas beg sekolah, memasukkan wang ke dalam poket baju sekolah dan terus mengambil basikal mini di bahagian tepi rumah.senyuman dilemparkan kearah teman teman yang menanti di luar pagar..Pikah,K. Yang,dan Akina..memasing muka dah merah menahan marah... 
memang rutin harian mereka setiap pagi adalah menjerit dan menunggu cik beliau berjam-jam depan pagar...walaupun marah,yang hairannya, mereka masih juga setia begitu sehingga tamat dajah enam..hahahha...
jarak rumah beliau dengan sekolah tidak lah jauh sangat...tapi disebabkan mereka PEREMPUAN, banyak la omongnya sambil mengayuh beskal tu ha..mereka berempat tiba di pintu pagar belakang sekolah tepat jam tujuh empat puluh lima..sama dengan hari hari mereka yang sebelumnya...tak pernah awal..setelah memarkir beskal, mereka berlari anak menaiki tangga menuju ke kelas masing masing..cik beliau dengan pikah berkongsi kelas iaitu enam Mawar Merah(kelas no. 1),Akina enam Seroja and K.Yang enam Teratai kalau tak salah...sory la wey aku tak amek port sangat ampa kelas apa dulu..maklum la kelas belakang belakang...hahah..lawak ja wey..
mereka mereka ni tak payah nyanyi lagu negaraku ka lagu negeri kedah ka bagai sebab bila mereka ni sampai,budak budak lain dah pun bersurai masuk kelas masing masing.
setelah mengambil tempat duduk,seperti biasa cik beliau akan buat kalut..mata tertinjau tinjau kalau kalau ada orang tengah buat latihan matematik. belum sempat beliau bersuara,kelihatan cikgu Rosnani menuju ke pintu kelas. cik beliau tersenyum sebab kerja rumah b.melayu dah beres. namun begitu,nasib tak menyebelahi beliau hari ni.. cikgu Rosnani merupakan guru kelas beliau merangkap cikgu matematik dan b.melayu.

"Hari ni teacher masuk lambat,jadi lepas ni,kita akan terus dengan kelas metematik.Ok?
waktu matematik lepas rehat nanti baru teacher masuk..kira tukar masa la ye...faham?"
berderau darah cik beliau mendengar pengumuman cikgu Rosnani tadi..


nak tau apa jadi dengan cik beliau yang pemalas santero dunia ni??tunggu next entry k??
p/s : lenguh menaip la...



Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...