Pages

21 April 2012

cara mudah aku kekalkan make up all day long ♥ :] ♥

10.06 pm
20/4/12

assalamualaikum again untuk hary ni..hehe..


baru petang tadi aku ada post entry pasal aku and kerja baru aku..mesti orang fikir aku bodoh sebab tinggalkan kerja yang dah cukup okay [opis] untuk kerja yang biasa biasa saja..

bagi yang baru mengikuti perkembangan aku, sila baca entry ini untuk ambil tahu why why  why aku resign..memang wtf kan??
hey..aku dapat tahu sorang pekerja cina mintak cuti sebulan sebab dia dapat tahu dia pregnant..SEBULAN..baru dapat tahu..belum bersalin lagi..adehh..tinggallah pekerja pekerja melayu terkedek kedek siapkan kerja dia yang terbengkalai..wad eva lah..itu bukan lagi urusan aku even aku selalu dapat tahu cerita management di opis tu yang semakin merosot..bukan setakat ramai pekerja cabut lari, tauke pun dah jadi biol sebab stress..upppsss..dah dah dah


okayh..
kembali ke tajuk asal entry ye anak anak..beberapa week lepas, aku ada baca entry beberapa blog gadis gadis yang ingin memiliki kulit cantik sekaligus perlu menukar pelbagai produk kecantikan..ada orang cakap pakai barang ni kulit kau putih..kau terus beli..ada orang recommend kau beli barang tu untuk hilangkan parut..jugak kau terus sambar..sedarkah kau kulit kita tak sama..tak semestinya orang lain pakai cantik, kau jugak akan cantik..

aku di sini bukan nak promote pasal penjagaan kulit atau barang make up..sebab month lepas aku ada baca entry akak badiah..dia sarankan supaya kita tak terlalu over sangat nak menjaga kulit..better let the skin breath okay??aku pun dulu selalu tukar tukar produk..tapi lepas baca entry tu, aku aku mula sedar..memang aku stay dengan produk aku pakai sekarang..malam malam aku biar kulitku mendapat rehat yang cukup..

bukan nak sembang kencang..kalau ampa tengok kulit aku pun tak ada baguss sangat..still ada parut and what so eva..tak percaya??tengok pix ni..

klik untuk usha
pix ni aku snap masa keluar dengan abah aku nak gi bank..without any make up..hanya secoles bedak sebab aku tersangatlah tak sempat waktu tu..

melihat balik pix tu, aku rasa hatiku kurang enak..muka aku sangat oily okayh..pakai bedak pun tak boleh tahan lama..kadang kadang aku rasa comot sangat..until pagi aku 1st day masuk kerja baru......

entah kenapa aku sangat excited nak pergi kerja..memikirkan kerja aku habis lewat petang..mungkin waktu aku keluar nanti muka aku dah macam ni maybe..

alahai..malulah nak tunjuk..
so, aku berdiri lama di hadapan chermin di dalam kamar tidurku..bersiap macam biasa aku buat..

 toner aku titiskan sedikit di atas kapas aku aku tonyoh tonyoh di muka..
 aku sapu krim pencerah satu layer di kulit muka

[aku guna dua jenis tapi dari produk yang sama & memang kena pakai sekali]

 aku pakai foundation dari silky girl..selesai..
 bedak miami aku sapu di muka..jugak macam biasa..
lama berfikir, aku terhengat pasal akak akak dekat opis yang cakap pakai bedak miami bagus untuk kulit..diorang basahkan kapas and sapu bedak..baru chantik..tapi aku dah sapu bedak tadi..apa nak buat??hewhewhew
 aku gi dapur, basahkan kapas bedak tu and sapu lagi bedak in slow motion..tak nak layer bedak awal tadi terhakis dek air..bila dah kering, kulit aku nampak okay sangat..gebu!!
 blusher aku sapu di kiri kanan pipi..

memang puas hati..
cer tengok pix di bawah..aku suka..nampak natural..series tak oily..sampai aku balik kerja dowh..

8:54 am [OTW g kerja]
7:32 pm [after kerja]
esoknya, aku ulang perbuatan yang sama..

 sapu satu layer bedak, kendian basahkan kapas, sapu lagi satu layer bedak..baru tahan lama and kulit series nampak chantik..blusher pun tahan sebab muka dah tak oily..
ini pix hari ke 3 aku kerja and still make up simple macam biasa..

maaf untuk seliper itu..hihi..cahaya melampau  atau photographer yang buat muka aku macam  errr...
lampu banyak and warnanya menghalang ampa untuk nampak warna sebenar kulit aku..maaf
yg ni lagi lah..tak membantu langsung aku ni kan??haha
motip??aku pun tak faham..just nak share dengan ampa aku dah jumpa solution untuk kekalkan muka aku supaya tak oily and make up aku tak luntur..no need to tukar produk..guna ja apa yang ampa dah sedia guna..tukar tukar produk ekcely tak membantu langsung..



p/s : cuma kena beli bedak selalulah..hihi...sorry untuk tuto yang mengabehkan duit ampa..

Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

1 comment:

Umus Syofa said...

aku paling susah aply bedak :3 akhirnya sering luntur tapi katanya segala merk bisa tahan lama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...