Pages

01 August 2012

go to masjid they say..it will be fun they say

Hello
n
Assalamualaikum bloggers..

Alhamdulillah..
malam ni dah penghujung hari ke 12 kita menunaikan ibadah puasa..

like a boss..
i'll be fun they say huh??
WTFun??

semoga Ramadhan tahun ini lebih baik daripada tahun tahun sebelumnya..
tahun depan??
belum pasti lagi ye anak anak..
semoga yang esa panjangkan umur kita untuk ramadhan tahun depan..
[aiceh..ayat drama gila]

malam ni aku ada gossip panas punya nak cerita dekat ampa bak ang..
gossip terawih di kampung aku..
ter-hot eva..

bhahaha..
apa punya manusia la aku ni..
sembahyang terawih pun nak jadi gossip ka??
dunia dunia..
godaan ja semua ni..

ekceli malam ni aku pi hantaq and amek mak aku terawih dekat masjid kampung sebelah..
ya..
hantar and amek saja..
sadis kan aku

sejuk hati aku masa first day ramadhan tengok ramai bebudak berjalan menuju ke masjid..
ber-pusu pusu tiga generasi untuk menunaikan ibadah..

dari yang tua sampailah ke budak budak..

loike both pix kat bawah..
ampa tak rasa apa yang aku rasa..??



bahagia kan??
sekurang kurangnya..bebudak ni ada perasaan ingin ber-ibadah..
yang kita kita ni??

ber-blog blog saja??
ber-fb fb saja??
ber-tweet tweet saja??

tapi malam ni??

hew..few..hurmmm..
awalnya masa aku hantar mak aku..
masjid-der masjid-der[ala ala blog-ger blog-ger] perempuan still belum ada..

kesian pulak nak tinggalkan mak aku sengsorang..
tapi mak aku chill ja masuk masjid without tinggal any words dekat aku..
kot la nak kata balik elok elok..
amek mak awai sikit ka..
ni terus ber-paling meninggalkan aku tersipu sipu di atas motor..

dengan kecik hati aku menunggang motor meninggalkan perkarangan masjid..
sambil tu dan jugak aku bayangkan
kalaulah....
kalaulah....
kalaulah....
hanya mak aku ja jemaah wanita yang ada kat masjid waktu tu..
dah la tak dak talipon ka pa ka..
dia nak balik macam mana??
mesti mak aku nangeh sambil guling guling hentak hentak kaki nak balik..

pang!!
tak sedaq diqi..
ingat mak macam aku ka..
hahaha

balik rumah aku terus menatap lappy..
download apa yang patut..
banyaknya movie la..hehe..

masanya dah tiba
aku pun keluarlah nak pi amek mak..
sengaja aku keluar awal sedikit malam ni..
tak nak mak bising..
kesian pulak kalau betul betul mak sengsorang ja jemaah wanita malam ni..
hihi.. menade je aku ni.. ;]

sampai depan masjid,aku perlahankan motor..
hanya tunggu di luar pagar sebab banyak sangat kenderaan depan masjid..
kang susah pulok nak keluar..

tiba tiba
brooom brooom breeehbehbehbehbehbeh..
[bunyik motor bertali arus]

sekumpulan budak budak laki generasi ke tiga mula memenuhi depan pagar masjid
memasing sibuk menyarung kembali baju melayu
[genius!!pakai baju dua lai..ampa pi main entah kat mana sampai ketiak bau hangit..cukup jam ampa balik mai masjid..sarung balik baju melayu..so bijak budak budak la ni..]

so aku parking motor right behind them..
nak jugak tengok perangai depa kan..

baru darjah berapa ja tapi memasing sibuk dengan motor..
hanya dua orang ja naik beskal..
canggih kan bebudak sekarang..

mulut memasing pulok bising kemain..
rasa macam mulut tempayan..
langsung tak tutup..
pot pet pot pet
sembang kencang macam harrem
waktu tu memang aku dah macam nampak kaki aku melekat dekat kepala memasing..

ha
itu baru budak budak laki..
yang budak budak perempuan cara depa pulok..
awal awal masuk masjid..
duduk simpuh simpuh malu..
agak agak lapan rakaat depa pun mula la..

duduk hujung hujung dinding..
bertepuk bertampar dengan geng..
lari lari kat luar main mercun and bunga api dengan budak budak laki kat luar
mesej mesej..

puufffttt

and yang paling aku tak boleh blah
masa jemaah sibuk berselawat bersalam salaman..
aku tengok ada sorang budak perempuan ni pi tepi masjid..
amek more[makanan] sampai tiga bungkus..

aku dalam hati
'err..awal jugak budak ni..ta nak berebut kot..aku positif okay'
but then
aku tengok dia naik motor..
dengan seorang lelaki usia agak agak dalam darjah enam
and seorang budak kecik lingkungan empat tahun..

baru aku perasan dia pakai t shirt biasa ja dengan track..
mana ada beg telekung pun..

cisss
mai amek more ja..
hampehhh

macam macam kerenah jugak no..
adakah perihal ini terjadi dekat masjid kampung ni ja..
atau
dekat mana mana pun sama??

apa apa pun..kepada muslimin muslimat di luar sana, aku bukan nak mengutuk mengata..just terpanggil nak share kerenah generasi ketiga kampung aku pi terawih..

kawasan ampa pulok macam mana??nak share??hehe

okaylah..
jumpa lagi di lain entry okay..
till then
bubyesss
Assalamualaikum..

p/s : typing an entry like a boss.. chill.. ;]

Thanks For Reading!! Do Leave Your Comment If uollz Feel So!! ;]

6 comments:

AZRUL AZMI said...

Entry yang sungguh menarik!!! Good Job... Good Job..

Nabyla Ahmad said...

haha..
trimass azrul..
;]
saja ja tiba tiba nak share..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

laaa macam tu pun ada kaaa budak2 zaman skrg ni kan mcm mcm akai la depa ni ...

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hana sudah follow blog sini ;) btw, nice entry

Nabyla Ahmad said...

2 la pasal mak dara ooii..
haha
;]

Nabyla Ahmad said...

owh trimass
;]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...